tiistai 26. huhtikuuta 2016

Verkkopankki sanoo klik


Välillä on ikävä Suomeen.

Niin kuin tänään kun kävin maksamassa laskuja.

Ensin etsin turvallisen pankkiautomaatin, jotta saan käteistä. Laskut täytyy nimittäin maksaa käteisellä. Niin kuin vuokrakin, vuokraemännän ovella. Ensin pitää toki lähettää viestejä, että milloin sopii ja onko kotona ja voinko just nyt tulla sinne ovelle tuomaan rahaa kirjekuoressa, saanhan kuitin.

Sen pankkiautomaattikäynnin jälkeen tietysti kuljet sen rahasumman kanssa tuolla pitkin poikin lähimpään loteriaan, paikalliseen lottokioskiin, jossa myös laskut maksetaan samalle luukulle, josta mummot pelaa lottoa äkkirikastumisen toivossa. Lasku pitää olla mukana tulostettuna. Tietysti, koska siitä revitään pieni osa sinne kuitiksi. Isoimman osan saat itse. Mikään hei-ois-tää-lasku-tässä-sähköpostissa ei toimi, kokeilin.

Sitten jonotetaan seisten. Tunti. Joskus selviää vartissa, jos hyvin käy. Koskaan et ole ainoa laskujaan tunnollisesti maksava kansalainen, ajoittain tuntuu, että koko Brasilia maksaa laskuja yhtä aikaa. Lopulta pääset maksuluukulle ja loppusumma pyöristetään himpun ylöspäin, koska kuka nyt hiluja antaisi takaisin, kaupassakaan. Joskus saa oikeasti vaihtorahana vaikka purkkaa. Isossa marketissa tuossa vieressä ei koskaan ole vaihtorahaa. For real. Siksi maksan aina kortilla, että kassaneidin ei tarvitse kyllästyneenä kysellä vaihtorahaa sille minun viiden euron arvoiselle setelille; ei tarvitse huudella esimiestä tai kysellä muilta kassoilta tai asiakkailta, että oisko jollain vaihtaa pieneksi. Kellään ei koskaan ole.

Sitten kun laskut (maksan siis veden, netin ja sähkön erikseen loteriaan) on taas maksettu ja kuitit on taskussa, voikin mennä kotiin ja avata verkkopankin ja yhdellä klikkauksella hoitaa kaikki Suomesta tulleet e-laskut pois päiväjärjestyksestä ja muistaa, että kehittyvä maa on kehittyvä maa ja hyvinvointivaltio jotain ihan muuta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti