perjantai 27. huhtikuuta 2018

Puuttuvia raajoja


Täällä on alkanut sataa. Se on onnellista siksi, että lämpötilat laskee alle kolmenkymmenen ainakin osaksi päivää, mutta varjopuoli on se, että kaikkialla tulvii tai vähintään sitä vettä on lammikoiksi asti jokaisella tiellä ja kävelykadulla. 

Slummissa ei ole oikein mitään viemäröintiä ja ne sadevedet jämähtää sille sijalleen tai sitten laguuni tulvii ja vesi nousee taloihin sisälle. Minä kuljen kumppareilla nämä kuukaudet ihan hyvillä mielin, ne on puoleen sääreen ja välillä se ei riitä kun ohiajavat autot nostaa aaltoja, jotka saa kumpparin hörppäämään vettä. Slummeissa kumppareita ei ole, eikä oikein muutenkaan täällä kellään - niitä voi ostaakin vain sellaisesta liikkeestä, jossa myydään työvaatteita esimerkiksi rakennustyömaalle. 

Tuossa lähislummissa oli aikamoinen mutalieju- ja lätäkkötilanne. Yksi nainen jonka talo on siinä lätäkön laidalla kertoi, että naapurinsa oli siitä muutamana päivänä kävellyt paljain jaloin ja saanut jalassaan olevaan haavaan jonkun pöpön. Olivat joutuneet amputoimaan sen jalan viime viikolla kun tulehdus tai madot tai mitä ikinä, oli levinnyt nopeasti. 

Yhdellä slummiystävällä on ollut jalassa paha ihottuma viime vuoden sateista asti. Kärpäset ja hyttyset tykkää niistä avoimista haavoista, eikä mitkään antibiootit tähän mennessä ole auttaneet, tosin hän ei ole lääkäriin asti mennytkään vaan hakenut vaan rohtoja apteekista, yritetty on kyllä. 

Raajojaan voi menettää kyllä ihan tuossa rannallakin. Recifen rannat on tunnetut haistaan, siihen on pitkä historia ja se juonta juurensa tuonna 1990-luvun alkupuolelle kun rakensivat kanavaa isoille lautoille ja liikenteelle - jotenkin sitten siinä prosessissa saatiin houkuteltua paljon kalaa siihen kanavaan ja se puolestaan toi hait lähelle rantaa ja muutti niiden elinolosuhteet pysyvästi. Vuonna 1992 oli ensimmäinen kerta kun hai hyökkäsi ihmisen kimppuun ja sen jälkeen tapauksia on ollut 63, joista 24 on ollut tappavia. Härkähait ei lähtökohtaisesti pidä ihmistä ravintonaan, mutta kai niiden on vähän hankala tunnistaa että kenen lihaa sitä nyt syö kun noita tapauksia on ollut sen verrran paljon.

Eilen tässä ihan lähellä 34-vuotias mies oli ollut vedessä vyötäröään myöten kun hai oli hyökännyt kimppuun. Mies oli saatu pois vedestä hengissä, mutta saanut vakavia vammoja raajoihinsa ja vietiin suoraan sairaalaan leikattavaksi. Uutisissa sanottiin, että hän todennäköisesti menettää sekä kätensä että jalkansa. 

Note to self, ei veteen. Se on oikeasti aika vaarallista. Ja ne kumpparit jalassa ihan kaikkialla. Nauroivat niille tai eivät, onpahan molemmat jalat tallella vielä ensi vuonnakin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti