sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Puhtaus on puoli ruokaa ja muita tropiikin totuuksia

Tropiikissa asuessa olen oppinut aika paljon uutta siivoamisesta ja puhtaudesta ylipäänsä. Olin ajatelut, että me suomalaiset ollaan sellaista saunovaa kansaa ja sen myötä pidetään hyvää huolta hygieniasta, mutta täällä olen käsittänyt, että meillähän ei ole mitään käryä siitä, miten puhdasta voi oikeasti olla.

Toki slummiasuminen on oma lukunsa, mutta nyt jos puhutaan ihan sellaisesta tavallisesta kodista, niin brassi(nainen) pesee esimerkiksi keittiön lattian kerran päivässä ja sellaisilla myrkyillä, että ei jää arvelluttamaan, tuliko oikeasti puhdasta. 

Ja kun sanon, että pesee, niin tarkoitan että oikeasti pesee. Sillä metodilla siivotaan koko asunto, se pestään vedellä ja puhdistusaineilla, yleensä jollain klooripitoisella lattiasta kattoon. Lattiat on yleensä laattaa juuri tästä syystä ja monet keittiön kaapit ja systeemit sen verran korkealle asetettu, että lattian voi surutta pestä ilman että ne ottaa hittiä. Homma etenee siten, että ensin lattialle heitetään vettä, sitten pyykinpesupulveria ja vähän aqua sanitariaa, joka on sellanen tuju puhdistusaine josssa on natriumhypokloriittia ja siten vaan luudalla aletaan hinkkaamaan niitä lattioita. Toki tätä pesuoperaatiota ennen ne on lakaistu toisenlaisella luudalla, imureja ei juuri ole, edes myytävänä. Sitten kun on luudalla kuurattu lattiat valkoisiksi, voidaan vähän huitoa seiniä siinä samalla, vessassa puolestaan pestään ihan kaikki, ihan kaikki tällä samalla yhdistelmällä. Lopuksi voidaan lastalla ohjata vedet viemäriin tai antaa kuivua ja voilá, puhdasta tuli. 

Vuokranantaja kävi minun ovella jotain asiaa toimittamassa yhtenä päivänä ja kurkkasi sisään ja ehdotti, että kutsuisin siivoojan tekemään perusteellisen pesun. Olin että ei kun täällä on ihan siistiä eurooppalaisittain kyllä, tämä ei ole brassikoti.

Kaikki keittiön tekstiilit ja vessan pyyhkeet upotetaan siihen samaan aqua sanitarian ja veden yhdistelmään likoamaan päiväksi ja sitten ne tyrkätään vielä pesukoneeseen, joka pesee aina kylmällä vedellä ja tahrojen poisto on ihan mahdotonta ilman tätä puhdistusmetodia. Minä pesen nykyään alusvaatteet ja pyyhkeet kokonaan käsin ja lämmitän sitä varten vettä, että saan edes jotain puhdasta joskus päälleni. 

Jos koti kerran kiiltää näin, entä ihminen itse sitten? Kuulkaa kyllä. Brasiliainen käy suihkussa useita kertoja päivässä, kuten olen monesti maininnut. Mutta se ei vielä ole puhtauden merkki, vaan tuoksu. Se että on cheiroso(a) on todella tärkeää, eli että tuoksuu hyvältä.  Sitä kehutaan ja sitä pidetään niin olennaisena, että se pitää aina mainita, että vau, tuoksutpa puhtaalta. Lastenkodin vauvoille sivellään tukkaan, ihoon ja vaatteisiin sellaista tuoksuoljyä - ei puhettakaan siitä ihanasta vauvantuoksusta. Vauvat myös kylvetetään useita kertoja päivässä, koska hiki, lika ja tunkkaisuus on ihan no-no täällä. Ystäväni 2-vuotias tytär on koulussa (joo, tämä kouluasia on oma lukunsa sitten myös...) ja siellä ne lapset käytetään suihkussa ennen kuin vanhemmat tulee hakemaan, että on sitten niitä puhtaita ja hyväntuoksuisia lapsia odottamassa kotiinpääsyä tukat märkinä. 

Minä en ole kehdannut kertoa, että Suomessa asuessa saatoin käydä suihkussa vain joka toinen päivä ja hiukset nyt pestä vielä harvemmin. Jouluna taisi mennä parhaillaan neljä päivää ilman suihkua tai saunaa. Se saisi brassin pyörtymään kauhusta, ne ei ole koskaan elämässä olleet niin monta päivää pesuitta. 

Ja kyllä, käyn itsekin nykyään suihkussa 3-5 kertaa päivässä, se vaan menee niin. Mutta ne on nopeita kastautumisia vaan eikä mitään saunaillan läträyksiä. Aamulla nimittäin heräät hikilammikosta ja on mentävä suihkuun, että voit edes ajatella pukeutumista. Sitten käyt jossain ulkona, tulee hiki, tulet kotiin ja käyt heti ekana suihkussa. Sitten lähdet jonnekin, peset kodin hiet pois että voit pukea jotain järkevää päälle. Tulet kotiin, suihku. Menet unille, ehdottomasti suihku. Pakko rakastaa tätä tropiikkia. Ja ehkä mietit, että miten mun iho kestää. Kestää hyvin, yhtään rasvapurkkia en omista, koska tässä kosteudessa niille ei vaan ole tarvetta, koskaan. Ei multa löydy niitä tuoksuöljyjäkään, mutta hajuvettä olen alkanut käyttää ihan kunnioituksesta kulttuuria kohtaan. Sen seurauksena minun naapuri aina kehuu kun kohdataan, että hitsi, tuoksut kyllä hyvältä. Kiitos?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti