perjantai 9. helmikuuta 2018

+37 C

Täällä päiväntasaajan tällä puolen on kesä. On kuuma, ihan hiton kuuma. Lähtökohtaisesti lämpömittari pysyy päivisin lähempänä neljääkymmentä, mutta välillä on ihania viileitä (?) aamuja kun sataa ja mittari laskee 26 celsiusasteeseen, niin kuin tänään. Sitä kestää yleensä alle tunnin. Yöt on olleet trooppisia, ihan himpun alle 30 asteen. Tuuletin pöhisee täysillä ja siitä huolimatta herään aina hikilammikosta.

Lomalla tämä olisi ihanaa. Kuuma merituuli, lämmöstä kostea ilma, polttava aurinko ja palmut. Näin arjen osalta oleminen ei ole ihan yhtä auvoista. Kuumuus vaikuttaa kaikkeen ja auringossa palaa alle puolessa tunnissa helposti tällainen helposti ruskettuva suomalainenkin. Ulkona ei voi oikein olla, sisällä on tukalaa myös, mutta ainakin on poissa auringosta. Se nihkeä ja hikevä olotila ei ole kiva kun se seuraa joka paikkaan ja tunkee iholle heti jopa suihkusta tullessa. Perusbrassi käy suihkussa keskimäärin viisi kertaa päivässä näin kesällä. Minä yritän rajoittaa kerrat neljään, mutta hyvin usein se viisi tulee minullakin täyteen.

Tämän kaiken keskellä minulta meni jääkaappi rikki. Sitä korjattiin ja se toimi viikon, kunnes posahti taas. Korjaaja ja vuokranantaja olivat tietysti sitä mieltä, että rikoin sen tahallani. Koska olen ulkomaalainen ja koska haluan paremman tilalle. Tiukan portugaliksi käydyn keskustelun jälkeen oli pakko taipua ja luvata maksaa korjaussumma. Mamu häviää täällä aina, nainen varsinkin. Ei sen puoleen, yksi paikallinen ystävä kertoi, että heillä käynyt korjaaja oli varastanut heidän hienosta jääkaapista osia "korjauksen" yhteydessä ja lopulta ilmoittanut, että ei löydä mitään vikaa joten ei voi ongelmaa ratkaista, että käy sitä muillekin.

Oli aika mielenkiintoista elää pari viikkoa ilman jääkaappia. Ei ollut kylmää vettä juotavaksi eikä mitään voinut ostaa varastoon hedelmiä lukuun ottamatta, nekin pilaantuu tässä kuumuudessa hyvin nopeasti. Söin tonnikalaa enemmän kuin vuosiin ja kiikutin kaikki kylmässä säilytettävät maitohappobakteerit kavereille turvaan.

Nyt kun tuo kylmäkaappi tuossa hurisee normaaliin tapaan, osaa olla jotenkin todella kiitollinen edes siitä pienestä viileästä purkista tämän kaiken kuuman keskellä. Tuntuu luksukselta kun voi juoda kylmää vettä kauppareissun jälkeen tai ostaa kanaa pakkaseen. 

Tätä kuumuutta kestää enää noin neljä kuukautta, sitten alkaa sateet ja ilmakin viilenee muutaman asteen. Sitten kaduista tulee jokia ja seinät kostuu, mutta ne on talven haasteita ne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti