maanantai 12. helmikuuta 2018

Apostolin kyydillä

Me suomalaiset ollaan aika reippaita kävelijöitä ja hyötyliikkujia yleensä. Minä kävelen päivittäin tosi paljon koska autoni on edelleen ajokelvoton eikä ole paljoa vaihtoehtoja kuin mennä jalkaisin.

Täällä ei olla, kumpaakaan. Olen huomannut, että brassi kävelee tosi hitaasti aina, vaikka olisi kiirekin. Ja yleensähän ei ole, koska sellaista käsitettä kuin "olla myöhässä" ei juuri tunneta tai ainakaan siitä ei välitetä. 

Minulla on teoria siitä mateluvauhdista. Olen nyt pitkällisen seurannan jälkeen päätellyt, että siihen on kolme syytä. 

Ensinnäkin, kengät. Tai sandaalit, joilla jokainen täällä tropiikissa läpyttelee menemään, ne sellaiset varvassandaalit, havaianakset, joista kaikkialla muualla saa maksaa maltaita, mutta koska ne ovat brasilialainen tuote, se muovi ei täällä paljoa maksa. 

Niillä jengi myös lenkkeilee. Tässä lähellä on sellainen rantakaistale, joka on asfaltoitu kuntoilijoita ajatellen ja siellä brassiperheet sitten auringon laskiessa lenkkeilee, eli tallustelee niissä varvassandaaleissaan urheilukamat päällä. On siellä lenkkarikansaakin, mutta 90% on liikenteessä sandaaleilla. En ihmettele, että niillä ei voi kävellä kovin vauhdikkaasti. Minä kävelin itsepintaisesti sandaaleilla ensimmäisen vuoden ja kärsin alaselkäkivuista ja jalan virheasennosta kunnes tein korjausliikkeen ja olen kävellyt kuumuudesta huolimatta kunnollisilla kengillä ja jopa ihan lenkkareilla. Niistäkin tulee helteessä kuumuus kadusta läpi, joten en tiedä miten ne sandaalit kestää. 

Toiseksi, jengi ei ole tottunut liikkumaan. Täällä nimittäin mennään autolla ihan kaikkialle jos vain mahdollista. Osin se johtuu toki kuumuudesta ja mukavuudesta viileässä ilmastoidussa autossa, mutta myös turvattomuudesta ja ryöstetyksitulemisen pelosta. Mutta osin se on kyllä ihan vaan laiskuutta, ja se menee ihan naurettavuuksiin asti, naapurini käy kolmenkymmenen metrin päässä olevassa kaupassa autolla. 

Kolmanneksi on tämä helle. Madellaan tuolla kaduilla, että ei tulisi hiki siitä liikunnasta, mitä kävely eittämättä täällä on. Täällä koillisessa porukka on aika huonokuntoista ja ylipainoista melkein poikkeuksetta ja näkee selvästi, että liikkuminen ei ole mikään keskeinen arvo. Ymmärrän, että kun lämpötila ulkona on melkein +40, toki hidas kävely voi auttaa siihen, että ei saavu kohteeseen loputtomasti hikeä valuvana, mutta kokemuksesta tiedän, että hiki on joka tapauksessa koko ajan, eikä siinä kävelyvauhti ratkaisevasti auta. 

Ihan samahan se on, miten pitkään näillä kestää päästä paikasta toiseen. Kadulla vaan ei ole tapana väistää, että sitä sitten hitailet näiden ihmisten takana niin kauan kunnes pääset turvallisesti ohi ja silloinkin saat vihaisia katseita ja huudahduksia osaksesi, että hitto tuota blondia kun pitää mennä tuosta. Kukaan ei myöskään halua kävellä mun kanssa minnekään, koska menen kuulema liian lujaa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti