torstai 30. maaliskuuta 2017

R-a-f-a-e-l-a

Katukirkossa jututin 15-vuotiasta Rafaelaa. Hän on kaunis tyttö, joka asuu keskustan yhdessä isossa slummissa ja tulee iltaisin viettämään aikaa kadunkulmaan saadakseen ruokaa ja paetakseen slummin mahdollisia ammuskeluja. Kotinsa on myös ahdas ja kaverit myös niillä kaduilla. 

Rafaela istui lakkaamassa minun kynsiä - se on yksi torstai-iltojen huveista monille tytöille ja me tuodaan lakat mukanamme, jotta kaikki halukkaat saa niitä käyttää. Samalla on hyvä hetki jutella ja kuunnella viikon tapahtumat. Kysyin siinä vähän kuin ohimennen, että mistä muuten Rafaela unelmoit. Hän tuijotti käsiäni ja sanoi hiljaa, ettei enää mistään. Kertoi sitten, että vielä pari vuotta sitten unelmoi siitä, että oppisi kirjoittamaan oman nimensä, mutta että enää ei jaksa siihenkään uskoa.

Siinä istui tämä satoja kirjoja lukenut maisteri eikä osannut korkeasta koulutuksestaan huolimatta vastata yhtään mitään. Mietin tätä mahdollisuuksien maailmaa ja sitä, miten erilainen maailma meille monesti on, riippuen siitä, missä se koti sijaitsee ja kuka meihin uskoo ja eteenpäin rohkaisee. 

Ehkä kysyt, että opetinko häntä kirjoittamaan nimensä sinä iltana? En opettanut. Olisin hyvin voinut, helpostikin. En vaan halunnut lannistaa sitä käsiään tuijottavaa neitoa sillä, että valkoinen ulkomaalainen, gringa, tulee noin vaan tänne kadulle kaukaa hänen kotiinsa ja osaa vielä kirjoittaakin. Minusta olisi melkein tuntunut lällättelyltä, vaikken ole tehnyt mitään niiden uskomattoman rajattomien mahdollisuuksien eteen, mihin Suomessa olen päässyt käsiksi kysymättä tai kyseenalaistamatta. 

Jos siellä Suomessa alkaa pahoinvointi ärsyttää ja tuntuu, että yhteiskunta horjuu ja koulutuksen taso heikkenee, kun leikataan sieltä ja täältä vähän pakon edessä, tuu tänne. Hoida matkavakuutus ja rokotukset, maitohappobakteerit ja buranat - jokaisen suomalaisen vakkarivarustus - ja pakkaa vaikka omat kynät mukaan. Täällä odottaa avartava maailma ja lukutaidottomat lapset, teinit ja aikuiset ja niillä on sulle paljon annettavaa, joskus enemmän kuin sinulla niille. Kokemusta on.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti