lauantai 25. marraskuuta 2017

Ikävä talvea


Täällä on kevät ja vaikka miten aina valmistaudun tähän tukalaan kuumuuteen, aina se silti yllättää niin kuin lumi suomalaisen autoilijan. Tähän asti on ollut ihan siedettävää, lämmin joo ja kolme suihkukertaa päivässä, tietenkin. Mutta ei näin pakahduttavan kuuma (suihkukertoina laskettuna nyt on sellainen 4-5 helle). 

Kadulla kävellessä asfaltin lämpö tunkee kengänpohjista läpi, polttaa varpaita ja talojen seinät hohkaa lämpöä ohikävellessä pitkälle yöhön. Illat ei varsinaisesti viilene, toki aurinko lakkaa porottamasta, mutta hiki valuu noroina selkää pitkin yöllä ja päivällä yhtälailla pelkästä ajatustyöstä. 

Hiekkateitä talsiessa pysähdyn monesti varjoon ihan vaan vetämään henkeä, joka tuntuu kulkevan huonommin tässä painostavassa kuumuudessa niin kuin ilma kulkisi hitaammin perille. Laguunin rannalla olevassa slummissa on tuhat astetta lämmintä ja kosteusprosentti varmaan 187. Ei ihme, että lapset juoksee paidatta ja kengittä varjoissa pysyen. 

Siksi mun Suomi-ikävä iskee aina tässä marras-joulukuun vaihteessa. Minulla ei ole ilmastointia, koska sähkö on niin kallista, joten oikeasti kylmä tai viileä ei ole missään. Viime viikon etelän reissulla yölämpötilat tippui +19 celsiukseen ja olin ihan fiiliksissä, nukuin ikkuna auki ja kuuntelin ukonilmaa, jota täällä Recifessä ei ole koskaan - kylmiä ilmamassoja kun ei oikein seilaa täällä tropiikissa. 

Lähden pakkaseen tätä hellettä pakoon jo parin viikon päästä. Lasken päiviä, tunnustan. Olen ehkä sittenkin talvityyppi, vaikka lämmöstä olen aina pitänyt. Tammikuun ajatteleminen itkettää jo nyt. Nimittäin nyt on vasta kevät. Kesä iskee ensi kuun lopussa. Kun palaan Suomesta, täällä on helposti lämpötilat neljässäkympissä, kropalla menee sellainen viikko tottuessa ja toipuessa pakkasten jälkeen. Liekö edes terveellistä sellaiset vaihtelut. 

Tämä kuumuus helpottaa suunnilleen huhtikuun lopussa. Sitten alkaa sataa. Eikä sille puolestaan tule loppua. Nää on näitä tropiikin ongelmia. Toki ei ole loskaa ja pimeää marraskuuta, mutta en kuulkaa vaihtaisi tähänkään, uskokaa pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti