tiistai 28. marraskuuta 2017

Ei laiton eikä laillinen

Tuota. 

Ystäväni meni uusimaan sen vapaaehtoistyönviisumia eilen. Kävi ilmi, että prosessi on muuttunut ja neljässä eri virastossa käytyään selvisi, että itseasiassa koko laki vapaaehtoisten viisumeja koskien on loppunut jo tämän vuoden toukokuussa. 

Uutta lakia ei ole toistaiseksi tehty, eihän tässä ole mennyt kuin kahdeksan kuukautta muutenkaan. 

Koska uutta lakia ei ole, viisumin vanhennuttua kukaan meistä ei ole laillisesti mutta ei myöskään laittomasti maassa. Muut kuin eurooppalaiset eivät myöskään voi poistua sen jälkeen Brasiliasta, koska ei ole lupaa tulla takaisin. Suomalaisena minun ei tarvitse siitä huolehtia ensimmäiseen 90 päivään viisumin umpeutumisen jälkeen, mikäli lakia ei vielä siihen mennessä ole tehty, saan oleskella laillisesti turistina.

Meidän tiimiin kuuluvat asianajajaopiskelijat nauroivat katketakseen tälle kuviolle. Että ei voi olla totta. Minua ei naurata, eikä ketään meistä mamuista. 

Minun tilanne on sinänsä ihan ok, toistaiseksi kaikki hyvin ja olen laillisesti täällä ja pääsen jouluksi kotiin ja takaisin tropiikkiin sen jälkeen ja kesälläkin, jos niikseen. 

Ystävälläni jo pelkän alkuperäisen viisumin saamiseen meni neljä vuotta (vertailuksi kerrottakoon, että mulla meni kaksi kuukautta, koska Suomi), jota ennen hän maksoi järkyttäviä summia Yhdysvalloissa asianajalle, sitten korruptoituneelle konsulaatille (kolmesti useita satasia, menivät jonkun taskuun eikä paperit edenneet vastaanottotiskiä pidemmälle) ja lopulta joutui muuttamaan toiselle puolelle maata ja asua vuoden uudessa osavaltiossa töitä tehden, että pystyi anomaan viisumia toisen konsulaatin kautta. Siihenkin oli kuulema uponnut dollareita ihan kiitettävästi (minä maksoin omastastani kokonaiset 66 euroa...).

Että ymmärrän, jos nyt vähän jänskättää, että tuo prosessi pitäisi aloittaa alusta, olettaen että se laki siis vielä tulee joku päivä voimaan.  

Oh Brazil, the land that I love, but don't always understand.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti