perjantai 16. joulukuuta 2016

Minä näen sinut
Kyllä vaan ihmisen näkemisellä ja kohtaamisella on merkillinen voima. 

Tuolla Recifen keskustassa yhdellä aukiolla asuu penkeillä ihmisiä, ne on siellä ilman kotia, sateessa ja helteessä, penkkiä omanaan pitäen. Nyt viime viikkoina siellä on ollut yksi upea nainen, Franciska, joka osaa jopa muutaman sanan englantia. Hän on yli seitsemänkymmenen ja kaunis kuin mikä. Tukka on brasilialaisittain todella vaalea, silmät kirkkaan siniset ja iho auringosta niin ruskea, että moni suomalainen kesäihminen olisi kateellinen. 

Franciska peseytyy seisovassa suihkulähteen vedessä ja janoonsa juo sitä samaa likaista vettä. Vessa on yhden sähköpömpelin takana ja koti siinä penkillä, vähän pahveja patjana ja likainen lakana peittona, pari mustunutta tyynyä pään alla. 
                                                                    
Me nähdään torstaisin. Hän halaa lämpimästi, kun kerron, miten kauniilta hän taas näyttää. Tukka on upealla kiharalla ja ne silmät, niin kirkkaat. 

Eilen yksi meidän tiimiläinen putsasi ja lakkasi Franciskan kynnet kauniin punaisiksi, varpaat myös. Ette arvaa miten voi muuttaa koko olemuksen se pieni kaunistautumishetki. Eikä vain se lakka, vaan se hetki siinä kun joku istuu penkin viereen ja ottaa kädet käsiin, kysyy mitä kuuluu ja miten viikko on mennyt. 

Kun lähdettiin, Franciska kertoi että olemme hänen ainoat ystävät. Että viikot on pitkiä, mutta niitä torstai-iltoja jaksaa aina odottaa, että silloin se aukio on erilainen ja ihmisetkin iloisempia. 

Olisipa joulu samanlainen, ihmiset iloisia ja se aukio hyvällä tavalla erilainen, suihkulähteessä juokseva vesi ja meidän ystävillä ei vain kauniit kynnet, mutta hymykin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti