torstai 7. kesäkuuta 2018

For her


Osana minun mentorointia yhden meidän transition housen tytön kanssa on auttaa häntä löytämään työpaikka. Hän on valmistunut koulusta ja yhtenä ehtona meillä oloon on se, että joko opiskelee tai tekee töitä.

Suomessa ollessani toimin viimeiset neljä vuotta työelämävalmentajana, joten kaikenlainen työnhakuun liittyvä opastaminen ja ohjaaminen on minulla enemmän kuin selkärangassa. Mitä nyt kulttuuri ja kieli on eri ja täällä on omat erikoisuutensa mitä tulee työelämään, mutta peruspalikat on lopulta aikalailla samat.

Istuin ystäväni Vitorian kanssa nettihakemusta väsäämässä kun mieleeni tuli elävästi vuosien takainen työ eri puolilla Suomea mitä erilaisempien ihmisten vieressä istuessa ja niitä samanlaisia hakemuksia täytellessä. Kysymykset on samat, ruudulla ja työnhakijan mielessä.

Sitten kuulin ne sanat, joiden lähteen tunnistan, koska Isä aina niin pehmeästi mieleeni laskee, ”I trained you for this, for her”, ne vuodet siellä piskuisilla pienillä paikkakunnilla, Kokemäeltä Hyrynsalmelle, ne oli vasta alkua, ne oli että oppisin sen maailman läpikotaisin, työnhaun ja kuviot, että voisin olla täällä, tätä Vitoriaa varten, orpoa brasilialaista tyttöä, joka asuu hiekkatien varrella, jolla ei ole tukiverkkoa, ei äitiä eikä isää - mutta minä olen.

For her.

Sitä jättää maansa ja kansansa, hyvinvointivaltionsa - asfaltoidut tiet ja toimivan sosiaaliturvajärjestelmän,  kielensä ja kulttuurinsa kantaakseen osaamisensa ja lahjansa ja antaakseen ne käyttöön paikassa, jota vähiten odotti, rakentaakseen perintöä, jota ei vielä edes ymmärrä, legacya, joka voi olla yhden neidon elämä. Ja se riittää.

For her.

Sanon yhä ja aina sanon kyllä näille vitorioille, niille jolla ei juuri mitään ole, mutta jos minulla on jotain antaa, for her, sanon kyllä, loputtomiin.

I am trained for this.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti